Троян и околността 

На територията на община Троян има много красиви кътчета и места, които може наистина да ви развълнуват. Традиция, природа и дух вървят ръка за ръка и заедно създават красивия облик на околността. 

Култура 

Ако искате да се запознаете с културата на нашия град и занаятите практикувани тук може да посетите: 

  1. Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства”

В няколко зали са представени грънчарството, дърворезба, обредни ритуали, традиции и обичаи, тъкачество. 

Повече информация може да намерите на: 

troyan-museum.com 

  1. Национално Изложение на Художествените Занаяти и Изкуствата – с.Орешак

Деветте изложбените зали са единственото място в България, където са показани предмети на народните художествени занаяти, изработени от майстори от всички етнографски райони на нашата страна. 

Тук през цялата година се организират много културни мероприятия. 

Fairoreshakbg.com 

  1. Ежегодно през последната седмица на м. Септември в Троян се провежда „Български фестивал на сливата”.Той е съпътстван с организирането на конкурси и богата програма.

Festivalnaslivata.com 

  

Природа 

Национален Парк Централен Балкан – ще разкрие пред вас красиви гледки, скални образования и водопади, много туристически пътеки. 

В района на къща за гости „Бащината стряха” се намират: 

На около 15 км. е комплекс „Беклемето” – което предлага условия за разходки и зимен спорт.Надморската височина на комплекса е 1320 м. На неговата територия има три ски-писти с обща дължина около 2.5 км. 

Резерват „Козя стена” е истински ботанически рай, където виреят над 40 вида редки растения. Той се намира на запад от Беклемето. Има зимен и летен туристически маршрут, които водят до хижа „Козя стена” част от резервата. Може да се стигне до там за около 3 часа. 

Резерват ”Стенето” е на изток от Беклемето. Той е с изключително разнообразен релеф. На неговата територия се намират пропастта Птича Дупка и пропастната пещера Райчова дупка. Хижа „Дерменка” също се намира в резервата и до нея има пешеходен маршрут с продължителност около 3 часа от Беклемето. 

Църкви и Манастири 

Българският народ се е съхранил и запазил през вековете благодарение на своята вяра и дух . И тук в Троян, многобройните църкви и параклиси свидетелстват за това. 

Троянски Манастир – третият по големина в България с чудотворната икона – Света Богородица – Троеручица 

  

Църквата „Св. Димитър” с. Бели Осъм 

Параклис „Рождество Христово” – с. Чифлик 

Църквата „Св. Параскева” – гр. Троян 

Църква „Вознесение Господне” – с. Шипково 

Църква „Св. Никола” – с. Терзийско 

Параклис „Св. Мина” – с. Горно Трапе